Újabb ürge áttelepítés a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban

  • Készül a
  • Csapdában
  • Szállításra várva
  • Területkezelők...
  • Az új menedékben

A közönséges ürge fontos, és napjainkra sajnos vészesen ritkává és veszélyeztetetté vált állatfaja a Kárpát-medence rövid füvű gyepjeinek.

A faj fennmaradására hatékony természetvédelmi beavatkozások nélkül sajnos kicsi az esély. Az ürge érdekében nagyon fontos a szakszerű gyepkezelés, megmaradt állományainak élőhelyén legjobb a legeltetés. Ez azonban nem elég: az ürgepopulációk kevés helyen és egymástól elszigetelten találhatók. Fontos, hogy új állományokat hozzunk létre olyan gyepeken, ahol hosszútávon biztosíthatók a számukra kedvező állapotok.

A munkát nemzeti parkunkban több mint 20 éve sikerrel végezzük. Egyik első ürge-visszatelepítésünk eredménye a mostani történetben is kulcsszerepet játszó, a tihanyi Belső-tó mellett élő állomány, mely mérete és az itteni ürgék szelídsége miatt is híressé vált.

Visszatelepítési munkánk részeként ezen a héten 110 ürgét sikerült kis ládacsapdákba csalnunk a Belső-tó mellett, hogy aztán Pécsely közelében kezdjék meg egy új kolónia kialakítását. A telepítés helyén a terület szakszerű kezeléséről a nemrégiben odatelepített magyar tarka szarvasmarhák gondoskodnak. Az újonnan érkező ürgéket pedig előre fúrt lyukak, a ragadozók elleni védelmet ellátó speciális kerítés és bőséges táplálék várta. Az ürgék már érkezésük napján megkezdték új kotorék-rendszereik kiásását. Az áttelepítésben – hagyományainknak megfelelően – nemzeti park igazgatóságunk számos dolgozója és civil segítők is részt vettek, ezúton is köszönjük munkájukat.

Szöveg: Vers József, BfNPI Kelet-Veszprém Tájegység vezetője
Fotók: Székely Katalin és Vers József, BfNPI

Ugrás a tetejére