Országos Geokéktúra Hétvége

  • Országos Geokéktúra
  • Sokféle kőzetet ismerhettek meg a résztvevők
  • 58 túrázó járta be a Szentbékkálla – Balatonhenye kéktúra szakaszt
  • Változatos volt a terep
  • Geokéktúrázás a Kéktúrázás Napján
  • Szép időben zajlott a túra

- a Magyar Természetbarát Szövetség (MTSZ) és a Magyarhoni Földtani Társulat közös rendezvénye 2024. október 12-én

Az ingyenes túrarendezvényen az MTSZ munkatársai, valamint nemzeti parkok, geoparkok és erdészetek képviselői vezették a túrákat. Az útvonal mentén sok település ingyen belépőkkel, tájházlátogatással, múzeumi sétával, finomságokkal kedveskedett a kéktúrázóknak. Idén 142 csoport, több mint 4000 résztvevővel, összesen 2575 kilométert tett meg a hazánk legszebb tájain vezető Országos Kéktúra, Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra és Alföldi Kéktúra útjain.

Az idei rendezvény extra tartalma egyrészről, hogy a Kéktúrázás Napja és a Geotóp Napok egybeestek, másrészről, hogy egyidejűleg vehettük kezünkbe a Földrajzi és Földtudományi Intézet által támogatott GeoLitera sorozat újabb gyöngyszemét: Veres Zsolt Geokéktúra kiadványát. Ez a hármas együttállás alapozta meg, hogy a 250 szakaszfelelős között 4 kéktúra szakaszon (Nagybárkány – Mátraverebély; Encs – Mogyoróska, Uppony és Putnok; és Szentbékkálla – Balatonhenye) geotúra-vezetők részvételével kerülhetett kézzel fogható közelségbe a könyv lapjain szereplő kéktúra nyomvonala mentén sorakozó gazdag földtani örökségünk csodálatos világával a kezdő és haladó természetjárók széles tábora.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság felügyelete alatt működő Bakony–Balaton UNESCO Globális Geopark földtani örökségének egyik legszebb vidékén: a Fekete-hegy csodálatos vulkáni fennsíkján, a Káli-medencére nyíló kilátópontok során vezetett át a Szentbékkálla–Balatonhenye kéktúra szakasz, melyen 58 kéktúrázó – köztük egy keszthelyi általános iskola teljes 2. osztálya vett részt. A három túravezető közül a geotúra-vezető mellett ketten az MTSZ képviseletében biztosították a szakasz teljesítésének élvezetes és zökkenőmentes lebonyolítását.

Szöveg: Sárdy Julianna geotúra-vezető
Fotók: Cserny Tibor

Ugrás a tetejére