Közlemény a kis-balatoni halpusztulásról

A mostani időszak rendkívül meleg időjárását a vízi élővilág is megszenvedi. Ennek nyomai láthatóak a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság Kis-Balaton – Nagyberek Tájegységében található Hídvégi-tó egy részén is, amely a Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszer részét képezi.

Ezen tó egy áramlástani és vízkezelési szempontból speciális részén nagyobb mértékű halpusztulás történt, melynek észlelésekor haladéktalanul megkezdődött a problémát előidéző okok tisztázása, valamint a tetemek begyűjtése és szakszerű kezelése.

A jelenleg rendelkezésünkre álló információk szerint teljes mértékben kizárható, hogy a halpusztulást humán eredetű szennyezés idézte volna elő. Az érintett víztestet a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a 2021-ben elfogadott üzemeltetési szabályzata szerint üzemeltette, így vízkezelési okok sem állhatnak a halpusztulás hátterében.

A vízi életközösségek rendkívül bonyolult rendszerek, a magas hőmérséklettel járó nyári időszakban természetesnek számítanak az időnkénti halpusztulások. Jelenleg a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vízügyi kezelőként, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. halgazdálkodóként, a BfNPI pedig természetvédelmi kezelőként működik együtt a kialakult helyzet kezelésében. Felhívjuk a figyelmet, hogy bár a Hídvégi-tó érintett részén a halpusztulás szomorú látványt nyújt, nem alakult ki ökológiai szempontból vészhelyzet. A Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszer teljes területe 73 km2, a halpusztulással érintett terület ennek mindössze 3,4%-a, így egy lokális jelenségről van szó.

Ugrás a tetejére