Apró fillércsiga a Rádói-berekben

  • Apró fillércsiga
  • Apró fillércsiga
  • Apró fillércsiga élőhelye - Nemesradó
  • Rádói-berek
  • Széles kárász a Rádói-berekben

Örömhír, hogy eddig nem ismert apró fillércsiga (Anisus vorticulus) állományt fedeztünk fel a napokban Nyugat-Zala tájegységben, a Principális-csatorna mentén, a Nemesrádó melletti berekben.

Ez a védett és Natura 2000 oltalom alatt álló vízi csiga tiszta vizű, növényzetben gazdag állóvizekben, árkokban, csatornákban, lassú folyású patakokban és holtágakban érzi jól magát. Habár európai viszonylatban Magyarországon élnek a legnagyobb és legstabilabb állományai, elmondható, hogy a klíma szárazodása, a vizes élőhelyek drasztikus csökkenése, valamint a természetes vizekbe bemosódó vegyi anyagok különösen veszélyeztetik a fajt.

A Rádói-berek ezévben került a látóterünkbe. A fillércsigán kívül a következő védett fajok kerültek elő eddig innen: zöldszemű karcsúacsa (Aeshna isoceles), búvárpók (Argyroneta aquatica), orvosi piócák (Hirudo medicinalis, H. verbana), pettyes gőte (Lissotriton vulgaris), dunai tarajosgőte (Triturus dobrogicus).

Valamint a széles kárásznak (Carassius carassius) önfenntartó állományát is megtaláltuk itt, ami bár természetvédelmi szempontból nem védett faj, de állományainak drasztikus csökkenései miatt horgászati védelem alatt áll, egész évben nem fogható kategóriába esik. Az ezüstkárász térhódítása és a hibridizáció miatt sajnos napjainkra csak néhány elszigetelt víztérben maradt meg tiszta állománya. Szerencsére az említett berekben ezüstkárász nem került elő, hibridizációra utaló külső jegyeket nem találtunk a fogott széles kárász példányokon.

Szöveg: Cozma Nastasia
Fotók: Cozma Nastasia (BfNPI), Dóczi István (HEZMSZ)


Ugrás a tetejére