"Egy szabadabb élet felé..."

  • Vidraelengedés
  • Vidraelengedés
  • vidabefogás
  • vidraelengedés

Olivér, Orsi, Dolli és Dóri… ő az a négy fiatal vidra, aki tegnap (05.22.) visszanyerte szabadságát öt különböző szervezet együttműködésének köszönhetően.

Mondhatnánk, hogy egyik befogta, másik hazavitte, harmadik meggyógyította, negyedik etette, az ötödik pedig elengedte, de valójában minden szervezet egy kicsit ott volt mindenben, és az összefogás jelképeként együtt engedtük szabadon a vidrákat a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén.

Az elengedett vidrák között ott van Olivér, akit tavaly nyáron kölyökként a Keszthelyi-öbölből mentettek ki a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálat, valamint a BfNPI munkatársai. Az akkor alig egy hónapos elárvult kölyök a Petesmalmi Vidraparkba került, ahol Balogh Márti szeretetének és szakértelmének köszönhetően gyorsan erőre kapott. Társával, Orsival, a szintén kölyökként bekerült vidralánnyal közösen térhettek vissza a Kis-Balaton eldugott nádasába.

Dolli és Dóri pedig tavaly szeptemberben estek bele egy cég szerelőaknájába. A Petesmalmi Vidraparkban a kölykök kezdetben 3-4 óránként szoptak, és ahogy egyre nagyobbak lettek, fokozatosan tértek át a halevésre. Több hónap áldozatos munkáját követően a vidraoviba kerültek, ahol már önállóan készültek fel az életre. Most pedig együtt úszhatnak tovább a Fehér-vízi láp vadregényes vizein.

Ezúton is köszönjük a Sóstó Vadvédelmi Központ koordinációját és a beteg vidráink lelkiismeretes gyógyítását; a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálat, valamint a BfNPI Természetvédelmi Őrszolgálat munkatársainak a mentésekben nyújtott segítséget; a Petesmalmi Vidraparknak a gondoskodó nevelést, és végül, de nem utolsó sorban pedig a Fővárosi Állat- és Növénykert szakmai segítségét a vidrák befogásánál és elengedésénél.

A vidra (Lutra lutra) Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke: 250.000 Ft


Erdős Sarolta, BfNPI

Ugrás a tetejére