Tihanyi „Térj be hozzánk” geotúra 1.

Időpont: 2018. február 17.

Helyszín: Tihanyi-félsziget

Ár: felnőtt: 850 Ft/fő, gyerek: 400 Ft/fő

Találkozó időpontja: 10.00 óra

Találkozó helye: Tihany, Apáti fogadókapu

Távolság: 4 km

Túra ideje: 3 óra

Nehézségi fok:

A téli időszakban is gyönyörű, csendes arcát mutató Tihanyi-félszigeten 2 egymásba kapcsolható geotúrára invitáljuk a téli időszakban is aktív szabadtéri kikapcsolódást kedvelőket.  Az első túra után, illetve a második túra előtt és után lehetőség van betérni a Levendula Ház Látogatóközpontba, ahol a havonta szervezett 12 hónap 12 védjegyes termék rendezvénysorozat keretében termékkóstolón és kézműves foglalkozáson kedvezményes belépőjegy váltásával vehetnek részt a geotúra résztvevői.

Első túránk a híres történelmi ólevenduláson keresztül a Csúcs-hegyi-hévforrásbarlanghoz vezet. A kora középkori hangulatot árasztó Apáti-templom mellett kapaszkodunk fel az Apáti-hegyre melynek kilátójáról, csodálatos panoráma nyílik. A lábunk előtt heverő téli táj egy sereg izgalmas megbeszélni valót kínál nekünk:
- Valóban sziget volt Tihany?
- A Külső-, és Belső-tó a Balaton maradványa?
- Mi az a „hideg légtó”?
- Miért volt nehéz a tihanyi férfiaknak feleséget kapni a közelmúltig.

Visszafelé a fölénk magasodó részben vulkáni, részben gejzirit sziklafalak mentén a Nyereg-hegy – már a rómaiak idejében sánccal és őrtoronnyal megerősített stratégiai – vonalát járjuk végig. A hegy oldalán kanyargó ösvény mellett szürkés vulkáni rétegek, majd a vulkánosságot kísérő-és követő – szintén az egész félsziget területére kiterjedő – hévforrás-tevékenység hófehér, girbegurba rétegződésű, megkapóan mozgalmas falai tornyosulnak fölénk. Rejtélyes oszlopos formák keresztmetszeteit is felfedezhetjük a sziklafalban. Visszasétálva a parkolóba néhány perces autózással elérjük második túránk kiindulópontját.

Ezen felül csak ezen a napon a Bakony–Balaton UNESCO Geopark keleti kapujában, a tihanyi Levenduala Ház Látogatóközpontban extra programmal várják a betérőket:
A 12 hónap 12 védjegyes termék programsorozat keretében 11.00 – 12.00 és 14.00 – 15.00 óra között termékkóstolóval, illetve a gyerekek részt vehetnek az egész nap biztosított kézműves foglalkozáson.

Belépőjegy váltásával a programok térítésmentesek.

Előzetes bejelentkezés szükséges: előző nap 16 óráig


Túravezető neve és elérhetőségei:
Sárdy Julianna ökoturisztikai munkatársa, geotúra-vezető
+36 30 491 0061
sardy1@bfnp.hu
További információ a Bakony–Balaton Geopark Eseménynaptárában

A programváltoztatás jogát fenntartjuk. 
Javasoljuk, hogy a program előtt érdeklődjön honlapunkon, illetve a megadott elérhetőségeken!
A programon mindenki saját felelősségére vesz részt.
Kérjük, hogy a megadott indulási időpont előtt 10 perccel érkezzen a helyszínre. 

Iratkozzon fel hírlevelünkre on-line vagy a program helyszínén, hogy a jövőben se maradjon le a Balaton-felvidéki Nemzeti Park híreiről, rendezvényeiről! hírlevél
Segítse munkánkat, ossza meg véleményét túráinkról! kérdőív 

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a program során készült fotókat felhasználja kommunikációjában, nyomtatott és online felületeken egyaránt. 
Amennyiben nem kíván a képeken szerepelni, kérjük, jelezze a programot vezető kollégának, túravezetőnek.
Köszönjük!

Megközelítés

Kiindulási hely

Kapcsolódó látogatóhelyek

Kapcsolódó tájegységek