Dino Expo 2017 - Nyílt napok az iharkúti ásatás területén

Időpont: 2017. július 19. - 2017. július 28.

A Magyar Dinoszaurusz-kutató Expedíció a Bakony–Balaton Geopark területén található Iharkúton Dr. Ősi Attila paleontológus vezetésével idén is nyílt napokat rendez.

Helyszín: Bakonyjákó, Németbánya, Iharkút

Az idei ásatások alatt is három nyílt napot is szerveznek az iharkúti dinoszaurusz-lelőhelyen és a szomszédos Németbányán és Bakonyjákón.

Maximum napi 400 fő erejéig lehetőséget biztosítanak a nagyközönség számára a dinoszaurusz-ásatások és az előkerülő leletek megtekintésére.

Németbánya északi határáról kisvonat szállítja a legfeljebb 50 fős csoportokat vadregényes erdei úton az egykori iharkúti bauxitbánya szélére. Innen rövid (kb. 200 méter) vezetett túra indul a bánya belsejében fekvő dinoszaurusz-lelőhelyre, útközben megismerkedhetnek a helyi bauxitbányászat múltjával, illetve a lelőhely felfedezésével. Az ásatás helyszínén a kutatócsoport egyik tagja mesél az ásatás menetéről, a legfontosabb tudnivalókról, az érdekességekről, a feltárás melletti asztalokon pedig megtekinthetőek lesznek az idei évben előkerült legszebb leletek is. Ezután a kisvonat visszaszállítja a vendégeket Németbánya határába.

Emellett számos program: geotúrák, interaktív és kézműves gyerekprogramok, kipróbálható dino-ásatás gyermekeknek, dinós filmvetítések és ismeretterjesztő előadások a németbányai Faluházban, kirakodóvásár, kulturális programok (pl.: pásztor-, és betyárprogram a betyárkunyhónál (ostorkészítés, kincskeresés) stb.várja a látogatókat a szomszédos két településen is.

A nyílt napok időpontjai:
1) 2017. július 19. (szerda) - eső esetén: július 21. (péntek), 10-18 óra
2) 2017. július 22. (szombat) - eső estén július 24. (hétfő), 10-18 óra
3) 2017. július 28. (péntek) - eső estén július 30. (vasárnap), 10-18 óra
Eső, rossz idő esetén mind a szervezőket, mind a regisztrált résztvevőket előző este e-mailben értesítjük a program elhalasztásáról!

Felnőtt jegy: 1.500 Ft
Gyermekjegy (6-14 éves korig): 1.000 Ft
6 éves kor alatt ingyenes!

FONTOS!
A rendezvényen a részvétel regisztráció és belépőjegy köteles, a belépőjegyet az on-line regisztrációt követően a helyszínen lehet megváltani!

A rendezvényen bemutatkozik a Bakony–Balaton UNESCO Geopark is:
A látogatók megismerkedhetnek a geopark színes földtani örökségével és geoturisztikai kínálatával. A stand sok-sok információval, kézműves geofoglalkozásokkal, kősztorikkal, geotúra-ajánlatokkal és geototóval várja a látogatókat, akik élőben végignézhetik egy minivulkán kitörését is!

További információ és regisztráció a Dino ásatás nyílt napokra és a geotúrára

A rendezvény előtt vagy után érdemes felkeresni a közeli PANNON CSILLAGDÁT Bakonybélben, ahol érdekes és interaktív űrkiállítást a Marsról, Holdról, csillagászattörténetről, izgalmas 3D-s (térhatású) filmeket (pl. a Marsról), planteráriumot, obszervatóriumot tekinthetnek meg a látogatók, meteoritot simogathatnak, és naptávcsővel a Napot szemlélhetik, illetve esti csillaglesen is részt lehet venni (előzetes bejelentkezéssel).

Akik meglátogatják a Dino Expo-n a Bakony–Balaton Geopark standját, meglepetés programokkal várja a Pannon Csillagda az érdeklődőket, ezen felül a Csillagdába (és a többi látogatóhelyünkre) szóló kedvezményes belépésre jogosító kis leporellóval is kedveskedünk!
Részletes információ: http://bfnp.hu/hu/latogatohelyek-turak ; www.csillagda.hu ; http://bfnp.hu/hu/pannon-csillagda-bakonybel GPS: 47.253048,17.728098 ; Google térkép letölthető itt

Megközelítés

Kiindulási hely

Galéria

Kapcsolódó látogatóhelyek

Kapcsolódó tájegységek