Csobánc – Tapolca geotúra Tapolcai-tavasbarlang Látogatóközpont megtekintésével

Időpont: 2018. január 28.

Helyszín: Gyulakeszi, Tapolca

Ár: felnőtt 850 Ft, gyerek 400 Ft. A program ára a barlang belépőjét nem tartalmazza! Tapolcai-tavasbarlang látogatóközpontba kedvezményes jegy váltható.

Találkozó időpontja: 2018.01.28. 10:00

Találkozó helye: Gyulakeszi, Kisboldogasszony-templom melletti parkoló

Távolság: Geotúra és tapolcai geoséta együttes hossza 5 km

Túra ideje: Tapolcai-tavasbarlang és kiállítás nélkül 4 óra

Nehézségi fok:

Geotúránk útvonalára a Tapolcai-medence két földtani gyöngyszemét fűzzük fel: meghódítjuk az egyik legszebb vulkáni tanúhegyünk, a Csobánc hófödte csúcsát, majd csónakázunk a Tapolca városa alatt rejtőző barlanglabirintus türkizkék, langyos vizén.

A Csobánc lábától indulva felkaptatunk a különleges hangulatú várat hordozó és lebilincselő panorámával kecsegető hegytetőre. A felfelé vezető ösvény is tartogat számunkra kultúrtörténeti és földtani látnivalókat: elhagyva a "Rossz-templom" néven elhíresült 13. századi omladozó falú épületet, kanyargós úton, lávafolyáson és bazaltoszlopok elmosódottan látható sokszögletű tetején lépkedve érünk el a hegytetőn magasodó várhoz. Falaiban visszaköszönnek a tanúhegy sötétszürke vulkáni kőzetei. Árnyékában megragadjuk az alkalmat, hogy felelevenítsük a vár dicső történelmi múltjának legérdekesebb fejezeteit. A legmagasabb pontra is felmerészkedünk, ahonnan a Tapolcai-medence vulkánjainak többsoros koszorúja ölel körül minket. Ezen a csodálatos helyszínen képzeletben visszautazunk az időben 4 millió évet, és felforrósítjuk a Balaton-felvidék kihűlt vulkánjainak világát.
A geotúrát követően Tapolca szívében tehetünk egy sétát a Malom-tó körül, végezetül a túra résztvevői számára – felnőtt jegy helyett – kedvezményes árú belépőjegy váltása után lehetőség nyílik a 3 éve megnyílt Tapolcai-tavasbarlang Látogatóközpont látogatására, ahol élményszinten ismerkedhetünk meg Földünk legszebb barlangjaival és felszíni mészkőformáival.

Kedves Családok!
Önöket külön "műsorral" várjuk!
A geotúra interaktív, épít a gyerekek képzelőerejére és tevékeny mivoltára:az egész Tapolcai-medence fejlődéstörténetének játékos szintézisére nyílik lehetőség a kezdetektől napjainkig: ősi trópusi tengeraljzatok, napfényben fürdő Pannon-tó, tomboló vulkánok, fagyosan söprő jégkorszaki szelek világába kalandozunk. Segítőtársaink a kerítésekben, borospincékben és várfalakban ránk köszönő mesélő kövek! 
Építünk Tapolcai-medence makettet valódi, helyi kövekből, csukott szemmel választjuk szét a homokot a lösztől, ősi csigák, kagylók lenyomatait keressük meg a mészkőben, megépítjük az egykori vár alaprajzát a körülötte heverő bazaltból.

Előzetes jelentkezés: szükséges, módja: telefonon vagy e-mailen
A túra minimum 10 fő jelentkezése esetén indul!
Jelentkezési határidő: A túrát megelőző napon (2017. január 25.) 16:00 óráig
Geotúra-vezető neve és elérhetőségei: Sárdy Julianna, geotúra-vezető; mobiltelefonszám: +36 30 491 0061, e-mail: sardy1@bfnp.hu,

Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő ruházat, esőkabát, túracipő, ennivaló, személyenként 1 liter folyadék

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy ez a geotúránk csoportok számára egész évben megrendelhető!

Megközelítés

Kiindulási hely

Kapcsolódó látogatóhelyek

Kapcsolódó tájegységek