Magas-Bakony TK Tanösvények

Boroszlán tanösvény 
Az év tanösvénye 2015-ben a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban


Bakonybéltől néhány km-re, a Magas-Bakonyt átszelő Gerence-patak szurdokvölgyének 240 m-es szintjéről észak felé indul a tanösvény, aztán meredek kaptatók és lapos fennsíkok lépcsőin átkapaszkodik a Kőris-hegy tetőrégiójába, majd 520 m-es magasságban visszafordul, és az Öreg-Szarvad-árok völgyén ereszkedik le az autóspihenőhöz. A 7 km hosszú teljes körút rövidebb változata 2 km: az Odvaskői-barlangnál letérve egy lépcsőn vezet a völgybe, ahonnét rövid sétával visszatérhetünk a kiindulási helyhez. A Kőris-hegy oldalán kiépített sétaút mentén a látogató 8 tábla segítségével tájékozódhat a terület természeti értékeiről. 

Az állomások témái: 

1. A Bakony kialakulása
2. A Magas-Bakony erdei
3. Az Odvas-kői-barlang
4. A szurdokvölgyek világa
5. Magas-Bakony madárvilága
6. Erdővédelmi mintaterület 
7. Bakony–Balaton Geopark
8. Mészkő, karsztosodás, karrosodás, barlangképződés

A szabadon látogatható önmagába visszatérő tanösvény megtekintéséhez szakvezetés igényelhető. Megközelíthető a Bakonybél és Bakonykoppány közötti útszakaszról, az Odvaskői megállótól.

GPS: 47.283732,17.709937

 Az Attyai-láprét tanösvény

Az Attyai láprét védett területét legegyszerűbben Pápakovácsi felől közelíthetjük meg. Az Attyapusztára vezető keskeny műútról közvetlenül a jobb oldali szélső ház után jobbra kell letérnünk és gyalogosan elindulni a legelő szélén húzódó homokos földúton. 
A tanösvényen elvezet minket a Hideg-kút forrásához. A léprét főleg tavasszal fogad megkapó látvánnyal. A fákkal, bokorcsoportokkal övezett, enyhén lejtő láprét színes virágai fölött lepkéka libegnek a szinte mindig lengedező szellőben. A cserjék ágai közül és a szomszédos erdő sűrűjéből énekesmadarak dala szól, köztük könnyen felismerhetjük a kakukk jellegzetes hangját. A területen szerencsés esetben találhatunk még pettyes gőtét is a sekély vízben. 
Több információt tudhat meg a tanösvény lent letölthető E-könyvéből.

A gyulafirátóti Miklád lápja

A száraz veszprémi-fennsík és a Papod hegylábi dolomitkopárja közé ékelődve - Gyulafirátót szomszédságában - egy mély fekvésű lápterület húzódik. A töredezett lyukacsos kőzetben a felszín alatt lassan áramló vizek e térség mélypontját képező természetes teknő felé tartanak. A földtani környezet azonban a felszínre kényszeríti a karsztvizeket a dolomittérszín déli peremén.
Több információt tudhat meg a tanösvény lent letölthető E-könyvéből.

TÚRAÖLTÖZET, TÚRACIPŐ VISELETE MINDEN TANÖSVÉNYÜNKÖN AJÁNLOTT!


Dokumentumok