2017. október

A természet élménye a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban

                       


Ősszel is keresse fel a Balaton-felvidéki Nemzeti Park bemutatóhelyeit! 
Jöjjön el hozzánk az őszi hónapokban, mert ebben az évszakban is sok szépséget rejt a Balaton-felvidék! 


EURÓPAI MADÁRMEGFIGYELŐ NAPOK a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban
2017. október 1. 

Élje át a madármegfigyelés élményét! A Madármegfigyelő Napokat Európa és a világ számos országában megrendezik. Az országok versenyeznek a helyszínek, résztvevők és a megfigyelt madarak számában. Madármegfigyelő programjaink térítésmentesek. 

* Miklósfai halastavak, 2017. október 1., 9:00 - Részletek
  A Miklósfai halastavak Zala megye jelentős vizes élőhelye, fontos költőhelye és vonulóhelye a vízimadaraknak. Megfigyelhetők itt a gyakoribb vízimadarak, mint a tőkés réce, szürke gém, de a ritkábbak is szem elé kerülhetnek. 

* Siófok, Töreki-tavak, 2017. október 1., 10:00 - Részletek
  A résztvevők a versenyzésen kívül programunkon megismerhetik a tavon tartózkodó madárvilágot is. 


Kézműves foglalkozások a Levendula Házban
2017. október 7., 14., 28. 

Kicsik és nagyok egyaránt kellemesen tölthetik el az időt levendulás kézműves foglalkozásaink során a tihanyi Levendula Házban. A belépőjegy megváltásával a foglalkozás térítésmentes. 


VADLÁN ULTRA TRAIL 2017 terepfutó verseny
2017. október 7., Cserszegtomaj

Első alkalommal rendezi meg nemzeti parkunk, a Mazsola KSE és a Cserszegtomajfutás Sportegyesület a versenyt. Az érdeklődők két táv közül választhatnak. A hagyományteremtő céllal megrendezésre kerülő verseny célja, hogy a Keszthelyi-hegység egyedülálló természeti értékeit, csodálatos panorámát nyújtó kilátóit, vadregényes szurdokait a legszínesebb őszi időszakban mutassa be a versenyen induló futóknak. Az indulók létszáma limitált. A nevezés térítéses. 


Szent György-hegy - Haláp „duplavulkános” bazalttúra éjszakai borúttal
2017. október 7., 11:30, Tapolca

Szüretre időzített túránkon élvezetes formában fedezhetjük fel a hajdan tüzes lávát ontó, mára szőlőhegyekké szelídült vulkánjaink legszebb gyöngyszemeit. A Szent György-hegy és a Haláp tetejéről gyönyörködhetünk a panorámában, változatos vulkáni formákkal kerülhetünk kézzel fogható közelségbe, és akár egy éjszakai borútba is bekapcsolódhatunk. A túra térítéses. 


Állatok Világnapja a Bivalyrezervátumban
2017. október 8., 9:00 - 17:00, Kápolnapuszta

Állatsimogató, játszótér, kilátó, kiállítás és tanösvény nyújt itt az egész család számára szabadtéri élményeket. Az állatok világnapját 1931 óta ünnepelik minden esztendőben október 4-én, Szent Ferenc emléknapján. E jeles nap alkalmából felnőtt látogatóink kedvezményesen látogathatják meg a Bivalyrezervátumot. 


Geotóp nap - Kilátótól kilátóig, 20 év - 20 km
2017. október 14., 9:00, Balatongyörök

Tartson velünk őszi, nagy szintkölönbséget átfogó túránkon. A balatongyöröki Szépkilátótól indulunk, majd ezt követően 4 kilátóról és a Márványkőfejtő-hegyről is megcsodálhatjuk az őszi színekben pompázó Keszthelyi-hegységet. A túra térítésmentes. 


A nemzeti park ízei
2017. október 21., 10:00 - 16:00, Tihany

Levendulás lekvárfőzés, kézműves foglalkozás, teázás és kóstolójegy ellenében levendulás étel és italkóstolás várja az érdeklődőket a tihanyi Levendula Házban. A kisterem kézműves foglalkozásra hívja a gyermekeket. A belépőjegyet váltó látogatók részére a kézműves foglalkozás, a lekvárfőzés és a teázás (saját bögrével) térítésmentes. 


Rejtőzködő földtani és kultúrtörténeti kincsek a Pécselyi-medence őszi színei mögött - geotúra
2017. október 23., 10:00, Barnag

Túránkon meglátogatjuk Zádorvár romantikus romjait, ahol a falak történelmi és földtani titkokat rejtenek. A Zádor-kút forrás karsztvízének megízlelése után még számos geo- és kultúrtörténeti kincsek várják a túrázókat. Előzetes bejelentkezés szükséges. A túra térítéses.

ŐSZI-TÉLI PROGRAMAJÁNLÓNK! 


Természetismereti foglalkozás és születésnap a Levendula Házban
2017. október 1. - 2018. április 30. 
Tartsa a szülinapi gyerekzsúrt Tihanyban, a Levendula Házban, fantasztikus kézműves foglalkozással! Várjuk az iskolás csoportokat is, akik egy élvezetes környezetismereti program keretében megismerkedhetnek a vízpart lakóival vagy az erdei állatokkal. Jelentkezés szükséges. 


Élvezetes földrajzóra a Tapolcai-tavasbarlang Látogatóközpontban
2017. október 16. - 2018. március 16. 

Vegyen részt iskolás csoportjával interaktív földrajz óránkon! Programunkon izgalmas játék színhelyévé válik látogatóközpontunk 10 kiállítótere, ahol élvezetes a tanulás. A belépőjegy megváltásával a földrajzóra térítésmentes. 

HÍREINK! 


Új kiállítás a Salföldi Majorban
A Balaton-felvidéki Nemzeti Park 20. születésnapja alkalmából egy szemet-gyönyörködtető képsorozattal hozzuk közelebb a nagyközönség számára, ami "szemmel láthatatlan". Dr. Linden Gledhill, a makro-fotózás iránt elkötelezett kutató és fotós nagyszerű képsorozatot hozott létre a lepkeszárnyakról. Ezeket a fotókat kollégáink fényképei egészítik ki. 


20 éves születésnapot ünnepelt a Balaton-felvidéki Nemzeti Park

Ünnepi beszédek, kisfilm pályázat eredményhirdetés, boros védjegy átadás, színielőadás, népi játszóház, helyi termelők és nemzeti parkos termékek vására várta az érdeklődőket nemzeti parkunk 20. születésnapi évfordulóján a Salföldi Majorban, szeptember 16-án. Nézze meg fényképes élménybeszámolónkat. 


Ősszel is Nyitott Balaton
Programok, kedvezmények, levendula mag...
A Balatoni Regionális TDM Szövetség szoros együttműködésben a helyi és térségi partnerekkel, ősszel is megszervezi a Nyitott Balaton programsorozatot, melynek célja, hogy ősszel, szeptember 22. és október 15. között megismerjék mit rejt a Balaton és környéke. A természeti értékek bemutatásához nemzeti parkunk is csatlakozott. 


"Pelék, versek, képek" pályázat eredményei

A pele-vers illusztrációs pályázat területi döntőjén két művet díjjaztunk. Mindegyik illusztráció Lackfi János: Pele-repp c. verséhez készült. Gratulálunk a díjjazottaknak! 

További aktualitások, híreink

A Bakony–Balaton Geopark programjai!

Kövessen minket facebook oldalainkon és az instagramon
Az összes bemutatóhelyünk várja a természetet kedvelő látogatókat!

Segítsék munkánkat kérdőíveink kitöltésével! A kitöltők között a Balaton-felvidéki Nemzeti Park ajándékutalványait sorsoljuk ki. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérdőív túráinkról, kérdőívek látogatóhelyeinkről.

Látogatóhelyek, tanösvényeink: itt
Ha valami nem jelenik meg, klikk ide.
Feliratkozás: itt
Eseménynaptár: itt
Kattintson az "Összes" elnevezésű gombra, és listázva olvashatja programjainkat!

Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság
Ökoturisztikai és Környezeti-nevelési Osztály

Cím: 8229 Csopak, Kossuth u. 16. | Telefon: 06 87 555 291
E-mail: bfnp@bfnp.hu | Honlap: www.bfnp.hu

Hírlevél feliratkozás