Ürgehíradó: rövid fényképes beszámoló az ürgecsaládok jelenlegi életéről

Június első napjaitól már érdemes figyelemmel kísérni az ürgekotorékok közvetlen környékét. A nőstények már a felszínre hozzák az ebben az évben született fiatalokat.

A kölykök kíváncsian indulnak felfedező utakra a kotorékok bejáratának néhány méteres körzetében. Testméretük jelenleg nem nagyobb két ping-pong labdánál. Testük arányai is egészen mások, mint a kifejlett állatoké.

Szemük nagy a fejméretükhöz képest, szőrük még bolyhos, formájukat kerekdeddé teszi.

Láthatóan nagy élvezettel ismerkednek a különböző táplálékforrásokkal.

Mozdulataik még esetlenebbek, mint szüleiké, de már többnyire ugyanazokat a reakciókat, viselkedési formákat mutatják. Veszély esetén hirtelen két hátsó lábukra állnak, mozdulatlanul figyelnek, csak éppen fele olyan magasak, mint szüleik.

A kölykök anyjuk közelében maradnak, aki rendíthetetlen figyelemmel követi minden mozdulatukat. Éles füttyjellel riadót fúj, ha menekülni kell, vagy csak figyelni, hogy mi is fog történni a következő pillanatokban.

Veszély esetén – pl. egy településről kimerészkedett házi macska, kutya megjelenésére, vagy az óvatoskodó fotós közeledésére – éles füttyszó kíséretében az egész család néhány szempillantás alatt a kotorékokban keres oltalmat. Ha megszűnik a zavaró tényező, a kölykök és anyjuk rövid időn belül ismét megjelennek az üreg szájánál.

Előbb csak szemüket és orrukat dugják ki, majd a testvérek egymás után kiülnek a kotorék bejáratába.

Néhány percnyi időt hagynak maguknak, és szinte mozdulatlanul figyelik a környezetüket. Aztán rövid időn belül bele vetik magukat ismét a felfedezésbe. Az egymáshoz közel élő családokban a kölykök között jól megfigyelhető a korkülönbség, ami azt mutatja, hogy nem egy időben születtek. A fiatalabb kölyköknél előfordul, hogy a kotorékok bejáratában napozás közben elbóbiskolnak.

Ez nem kis veszélyt rejteget számukra, mert a tapasztalt, ürgére vadászó ragadozók könnyen zsákmányul ejthetik őket. A településekhez közeli ürgetelepeknél sajnos valós veszélyt jelentenek – különösen ebben az időszakban – a kivadult vagy a határban vadászó házimacskák. A macskák hatékony vadászok, és jelentős károkat tudnak okozni egy-egy ürgetelepen. Júliusra a fiatal állatok többsége már közel anyányira fog cseperedni.

Szöveg és fotók: Dr. Nagy Lajos természetvédelmi őr / természetvédelmi őrszolgálatvezető-helyettes
Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság
2016.06.03.

VideókKapcsolódó látogatóhelyek

Kapcsolódó tájegységek