Térképezzük fel együtt Magyarország nappali lepkéit!

Ez a bejegyzés archiválva lett!

Kedves gyerekek, fiatalok és mindenki, aki szereti a lepkéket!

Ha gyakran jártok kint a természetben, és rácsodálkoztok a lepkék szépségére, illetve szeretnétek megtudni, hogy milyen lepkefajok repkednek körülöttetek, akkor a ismereteitek bővítése mellett részt vehettek egy országos természetvédelmi-ismeretterjesztő programban is. A tavaly elindított nappalilepke-térképezés a hazánkban előforduló összes nappali lepkefaj elterjedését szeretné megismerni és megismertetni mindenkivel. A programba egyénileg is be lehet kapcsolódni, de osztályok vagy akár egész iskolák közösen össze is foghatnak, és a gyűjtött adatokat illetve a nappali lepkékről készült fényképeiket együtt feltölthetik a lepketerkep.termeszet.org honlapra. Az adatok elküldés után egy adatbázisba kerülnek, ahol szakértők ellenőrzik azokat az általatok feltöltött fotók alapján.

A lepketérképezés végső célja egy adatbázis elkészítése, amely alapján könnyebben és gyorsabban fel lehet mérni természeti területeink értékeit, illetve az eredmények segítségével javaslatokat dolgozhatunk ki az egyes területek hatékonyabb védelmére. Az adatközlők már az elmúlt évben is nagyon sok természetvédelmi szempontból érdekes faj adatait küldték be, és számos, korábban nem ismert területről kiderült, hogy igen gazdag nappali lepkefaunával rendelkezik. A lepketérképezés eredményeiről egy fényképekkel gazdagon illusztrált nappalilepke-atlaszt is szeretnénk készíteni, amihez az adatbeküldők ingyenesen juthatnának hozzá (ez körülbelül 2018-2020 körül jelenhet meg).

A kiadványban név szerint is köszönetet nyilvánítunk minden egyes adatbeküldőnek.

Mi a feladat tehát?

Figyelni a lepkéket, lefényképezni fényképezőgéppel vagy akár okostelefonnal és gyűjteni az adatokat. (A fénykép nem művészi fotó, a lepke biztos azonosítását kell, hogy segítse.) A gyűjtött adatokat regisztráció után töltsétek fel a lepketerkep.termeszet.org honlapra! Így apránként épül fel az adatbázis mindannyiunk közös munkájával. Úgy gondoljuk, hogy ez a lehetőség nektek és nekünk is hasznos lehet, hiszen a programban való részvétellel ti is sokat tanulhattok a magyarországi nappali lepkékről, és mi is sokkal jobban megismerhetjük a lepkék előfordulását. Közös munkánk eredményeképpen új és fontos szellemi kinccsel gazdagíthatjuk Magyarországot, szűkebb és tágabb környezetünket!

Jó gyűjtést, szép időt és sok-sok lepkét kívánunk mindenkinek!

A Természeti Örökségünk Alapítvány nevében:

Sáfián Szabolcs

Dokumentumok