Téli túra a Biodiverzitás védelmének napján (december 29.)

A túrán, mely 2012 óta, idén 5. alkalommal indult, bemutatásra kerültek a biológiai sokféleség védelmének lehetőségei.

     Ötödször vezettem túrát a Biológiai Sokféleség Védelmének Világnapján. A téli túra idén is inkább tavaszias volt, kevés széllel, sok napsütéssel. Huszan (4 gyerek és 16 felnőtt) választották év végi programunkat. Több kutya – közöttük igazgatóságunk pumija, Konkoly és mudija, Vargánya – is velünk túrázott.
     Az ENSZ biológiai sokféleség védelméről szóló egyezménye 2000-ben ezen a napon lépett érvénybe. Az egyezmény három célt tűzött ki számunkra, a biológiai sokféleség megőrzését, a természeti erőforrások fenntartható használatát, és a genetikai erőforrások használatából származó előnyök méltányos, és igazságos elosztását.
     Az emberi beavatkozások egy-egy terület sokféleségét töredékére csökkenthetik. Láttunk példát azonban arra is, hogy saját kertünkben hogyan növelhetjük a biológiai sokféleséget, valamint beszélgettünk a Natura 2000 területekről. 
     Túránk során a Remetekert Natura 2000 területet jártuk be. A Remete Kápolnánál pihentünk meg és még naplemente előtt visszaértünk a Misefai-körhalastóhoz.


Csiszár Viktor (BfNPI, Észak-Zala - Természetvédelmi őrszolgálat)

 

Galéria