Ritka növényünk, a hármaslevelű szellőrózsa (Anemone trifolia)

Az idei évben is sor került a Nemzeti Biodiverzitás-monitorozó Program keretén belül növényfajok felmérésére, többek közt egy különleges tavaszi virágunk, a védett hármaslevelű szellőrózsa (Anemone trifolia) állományának felmérésére.

A szellőrózsák a boglárkafélék (Ranunculaceae) családjába tartoznak. Hazánkban négy fajuk ismert, kettő törvényi védelmet élvez. Közülük a hármaslevelű szellőrózsa a legritkább, mely hazánkban csak a Zalai-dombság déli részén, valamint a Zákány-Őrtilosi-dombságban fordul elő.

Hármaslevelű szellőrózsa, Fotó: Biró Éva

Az április végi felmérés során felkerestük a növény egyetlen ismert dél-zalai előfordulását. A faj jellemzően illír gyertyános-tölgyesek és bükkösök növénye, dél-zalai állománya is egy völgyet övező üde erdő, ahol a szellőrózsák északnyugati kitettségű, meredek domboldalban nőnek. Sajnos a környező termőhelyek degradációja, az akác és a másodlagos cserjések előretörése miatt kis zárványként maradt fent, azonban az itt megtalált szellőrózsák virágzó példányai meghaladják a 2200 tövet, de a valós állománynagyság, a vegetatív növényekkel együtt akár a 4000 hajtást is elérheti.

A témához ajánlott olvasmány:   http://natur-zala.blogger.hu/2017/05/10/szellok-rozsai

Biró Éva
BfNPI botanikai referens

Fotók:
Biró Éva és Magyari Máté (ökológiai szakreferens)

 

Galéria