Nem nyílvessző volt, és nem szúrta át!

Szeretnénk további információval szolgálni a Napló Online (veol.hu) portálon 2016.04.03-án megjelent, "Meglőtték a hattyút Alsóörsön?" című hírhez kapcsolódóan.

A Napló Online (veol.hu) portálon megjelent cikk itt olvasható, melyhez az alábbi tájékoztatást nyújtjuk.

2016.04.02-án, szombat délután kapott áttételes bejelentést a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság, hogy Alsóörsön, a Sirály park előtti területen egy bütykös hattyú (Cygnus olor) nyakát átlőtték nyílvesszővel.
Az Igazgatóság munkatársa a helyszínre sietett és rövid keresés után megtalálta a madarat. Nehéz volt eldönteni, mi történhetett, ezért a hattyút befogta. Szerencsére nem nyílvessző volt, hanem egy nádszál fűződött a madár nyakgyűrűjébe. A nád semmiféle sérülést nem okozott, a sűrű nyaktollak között bújt át. Azt tudni kell, hogy a madarak közül a hattyúk rendelkeznek a legnagyobb számú tollal, a legsűrűbb tollazattal.

Nyakgyűrűket azért alkalmazunk, hogy a madár élettörténetét, vonulási útját minél jobban nyomon követhessük. Ez a madár 2008-ban kapta a jelölést, azóta 83 alkalommal érkezett róla visszajelzés, zömmel  Alsóörsről és környékéről, hiszen évek óta itt fészkel. A megfigyelések alapján azonban az is kiderült, hogy párjával az utóbbi két évben a telet Vajdaságban, Újvidéktől kb. 20 km-re keletre, a Duna árterében tölti. (A megtalálást az is segítette, hogy párja műholdas jeladót is visel).

Az Igazgatóság miden bejelentést komolyan vesz, mert valóban volt már nyíllal sebzés a tavalyi éveben Szántódon. Arról itt olvasható cikk. Az az eset is szerencsés fordulatot vett, az Igazgatóság munkatársa a madarat befogta, állatorvosi kezelésre szállította és az után a befogás helyén visszaengedte. Erről a szintén nyakgyűrűs madárról is érkezett az esetet követően ( a madarat épen és egészségesen megfigyelve) 9 adat, a legutóbbi éppen pár napja Tihanyból.


Szinai Péter
zoológiai - ökológiai szakreferens
Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság
2016.04.04

Galéria