Kitűnő minősítést kapott nemzeti parkunk két kutyája

Budapesten rendezték meg a Magyar Nemzeti Kutyafajták Speciál CAC Kiállítását. A viadalon kitűnő minősítést kapott két zalai négylábú. Forrás: Zalai Hírlap | 2017. január 13. | szerző: Varga Andor | Fotó: Árkosi József

Nyírségfia Vargánya, a fekete mudi szuka, valamint Árkosligeti Kócos Konkoly, a fakó pumi kan egyaránt Misefán él, Csiszár Viktor háztartásában. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre ha úgy tetszik közfeladatot lát el, amikor a két tüneményes pásztorkutyáról gondoskodik.

Kiváló minősítés után. Balról: Vargánya, Csiszár Viktor és Konkoly | Fotó: Árkosi József (zaol.hu)

- A magyar kutyafajták megőrzését az állam fontos feladatnak tekinti, és a cél érdekében minden hazai nemzeti park vállalt feladatokat - mondta Csiszár Viktor. - Így került hozzám ez a két kutya, melyeket igyekszem a fajták igényeinek megfelelően tartani. A mostani volt az első közös versenyünk, több mint kétszáz eb közt mutatkoztunk be. A felkészülésben nagy segítséget kaptunk a kiképző és kozmetikus Tóth Andreától.

A mudi talán a legveszélyeztetettebb nemzeti fajtánk. Viszonylag jelentéktelen külleme gazdája szerint csodálatos képességeket takar - ezek közül kiemelkedik az értelem és a türelem. A pumit a szakirodalom „hatalmas ésszel megáldott vérbeli bohócként” írja le. Pásztorok tenyésztették ki őket, munkára. És nagyszerűen, megőrzésre méltón sikerültek.

Forráscikk megtekintése