"Ha szereted, öntsd formába őket!"

A Berni Egyezmény Titkárságának a biológiai sokféleség megőrzését szolgáló új, "kreatív kampánya" a természetben jelentős károkat okozó inváziós fajokra kívánja felhívni a figyelmet a róluk készülő alkotások révén.

Általános megközelítésben inváziós, azaz özönfajon olyan fajokat értünk, melyek természetes előfordulási területükön kívülre történő véletlen behurcolásukat, vagy szándékos betelepítésüket követően képesek ott megtelepedni és tért hódítani, veszélyeztetve ezáltal az őshonos életközösségek ökológiai egyensúlyát. (Forrás: termeszetvedelem.hu)

Mivel ezek között az állat- és növényfajok között vannak gyönyörűségesek és gyakori kisállatok is, sokan akarnak ilyeneket otthon is tartani. Az emberek nagy többsége sajnos nincs tisztában az általuk okozott károkkal. Rajtunk is múlik, hogy megállítsuk kedvenceink károsítóvá válását!

A "Ha szereted, öntsd formába őket!" kampány arra szeretné ösztönözni az embereket, hogy formázzák meg a saját "kedvenc" inváziós fajaikat, ezáltal is megismertetve a veszély nagyságát a különböző médiákon keresztül.

A kampány egy egyszerű ötletre épít: az egyetlen felelős tartási módja ezeknek az egzotikus fajoknak, ha csak és kizárólag a róluk készült alkotásaink formájában vannak jelen otthonainkban.

A 2016. november 14-én indult kampány részletei a www.invasivecraftedspecies.com oldalon, a közösségi médiában a hasthag  #BetterCraftIt alatt olvashatók. A YouTube-on már megtekinthetők a vízi jácintról, a hottentotta fügéről, a szibériai csíkosmókusról és a közönséges ékszerteknősről készült alkotások készítésének fortélyai. Ezek az oktatóvideók segítenek abban, hogy horgolással, vízfestékkel, gyurmával hogyan lehet ezeket a fajokat megjeleníteni, de várják az egyéni ötleteket és egyéb technikákkal készült műveket is! Számos további inváziós faj, mint például a szürkemókus, az örvös sándorpapagáj, az ökörbéka, az amerikai nyérc, a halcsontfarkú réce, a kaliforniai vörösrák, a nyestkutya, a nutria, illetve a nálunk már komoly természetvédelmi problémákat okozó japánkeserűfű és zebrakagyló vár még arra, hogy modellé váljon!

Küldje be alkotását és vegyen részt a versenyben, melyen Mónica, Wei, Stéphanie és Laura mintául szolgáló művei nyerhetők meg!

Az alkotás(ok)ról készült képet vagy videót, illetve a kampánnyal kapcsolatos észrevételeket a "http://invasivecraftedspecies.com/contact" oldalon keresztül lehet beküldeni.

Facebook oldaluk itt található!