Geotúra-vezető tanfolyam indul!

Ez a bejegyzés archiválva lett!

Ősi tengerek, csodálatos karsztjelenségek és öreg szélmalmok nyomában... Idén ősszel a Keleti-Bakony „földtani kincsesládájába” pillanthatnak be az érdeklődők. A képzés egyben egyedi lehetőség a térség föld- és víztani, ökológiai és történeti értékeinek terepi felfedezésére a helyszínt kitűnően ismerő szakemberek vezetésével.

Az Európai Geopark Hálózat és az UNESCO által támogatott Globális Geopark Hálózat által is elismert Bakony–Balaton Geopark elsődleges küldetése gazdag földtani örökségünk megőrzése és bemutatása, mégpedig a helyben élő emberek és közösségek bevonásával, különböző ismeretterjesztő és geoturisztikai programok beindításával.

Utóbbiak egyike a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság által irányított geopark hazánkban máig egyedülálló, nyílt geotúra-vezető képzése. Mostani tanfolyamunkat a Bakonyalja Barátai Egyesülettel együttműködve, az egyesület nyertes pályázatának köszönhetően indítjuk el.

Miocén tengerparti kalandozásokban lesz részünk, miközben gyöngykavicsokat, osztrigazátonyokat és művészi szépségű csigaházakat látunk. Követjük a víz útját a Tési-fennsík óriás víznyelőitől a hegylábi karsztos tavakig, de lesz cserszömörcés ördögszántás és barlangos szurdokvölgy is. Az őszi erdők és sziklagyepek élővilága mellett kultúrtörténeti különlegességekkel is megismerkedünk; szélmalom, kerektemplom, római (?) kváderköves gát... 

Mindezt kora őszi erdei környezetben, csodálatos kilátópontokkal!

A várpalotai helyszínű elméleti oktatás mellett rengeteg terepbejárás is színesíti a programot, és el lehet sajátítani az igényes geotúra-vezetés fortélyait is. A 2015. szeptember 18-tól kezdődően három (nem egymást követő) hétvégét érintő, összesen 60 órás képzés során természetesen nem csupán az élettelen természeti értékekről, a földtani és karsztos folyamatokról esik szó: az avatott földtudományi és természetvédelmi szakemberek előadásain túl a növény- és állatvilág legfontosabb értékeivel, és nem utolsósorban a gazdag kultúrtörténeti – ezen belül kiemelten régészeti és néprajzi – örökséggel is megismerkedhetnek a hallgatók.

További részletek a képzés díjáról, jelentkezési határidejéről, stb. a geopark weboldalán olvashatók.

​​A képzés a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás Programja támogatásával valósul meg.

 

Galéria