Fészek a csökönyös gólyáknak

Vasboldogasszonyban hosszú évek óta nem költött gólya. Idén azonban két pár is „újra felfedezte” a falut. Az egyik pár, szokásos módon, a hálózatra rakta az új fészket, a másik pár azonban egy olyan oszlophoz ragaszkodott, amin a szigetelt vezetékek miatt még kereszttartó sincsen.

Az oszlopon ketten el se fértek, a hordott ágak rendre lepotyogtak. A szomszédban lakó madárbarát az Őrségi Nemzeti Park Igazgatósághoz fordult segítségért.

Főszabályként akkor helyezünk fészekmagasítót egy új fészek alá, ha már a fészken volt sikeres költés. Tapasztalataim szerint ekkor is csak kb. 90% az esélye, hogy következő tavasszal a gólyák elfogadják a fészket. A fenti helyszínen viszont kapóra jött, hogy az áramszolgáltató más okból kifolyólag áramszünetet tervezett. Az E.On jóvoltából így kéznél volt kosarasautó és fészektartó is.

Az őrségi kollégákkal, tapasztalatcsere keretében, közösen építettünk fészekalapot a helyszínre július 11-én.

Július 16-án a helyi madárbarát a következőt írta nekem: „Köszönjük a gólyák nevében is, nagyon jól érzik magukat, már kedd óta ott is alszanak a fészekben.”

A történethez hozzá tartozik, hogy a gólyák nem véletlenül ragaszkodtak ehhez a helyhez. Az érintett oszlop gólya mércével ideális helyen áll, a falu Sárvíz-patak felé eső határán, ahonnan nagyon jó a rálátás a gólyák táplálkozó területére.

Csiszár Viktor (BfNPI, Természetvédelmi Őrszolgálat)
2016.07.16.

Galéria