Elkötelezetten óvjuk a 20 éves Balaton-felvidéki Nemzeti Park természeti értékeit

Sokszínű vidék | 2017.03.16. | Címlapfotó: Mészáros András | A nemzeti parkon kívül az igazgatóság működési területéhez tartozik számos további országos védelem alatt álló természeti terület.

Az 1997-ben megalakult Balaton-felvidéki Nemzeti Park park területe 57.019 hektár, és hat korábbi tájvédelmi körzetből tevődik össze. Életre hívásával megvalósult a magyar természetvédelem régi álma: a sokáig egymástól különálló védett területek összekapcsolásával létrejött a Balaton-felvidék összefüggő területére kiterjedő védett ökológiai rendszer. Tájegységeink közül a Kis-Balatont a vizes élőhelyek nemzetközi védelmét szolgáló Ramsari Egyezmény is óvja.

Kis-Balaton részlet madártávlatból, fotó: MTI - H.Szabó Sándor

A Tihanyi-félsziget – kiemelkedő geológiai értékei és a területen zajló természetvédelmi munka elismeréseként – 2003-ban Európa Diplomás területté vált.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság működési területe Veszprém és Zala megyékre, a Kis-Balaton védett természeti terület Somogy megyébe átnyúló néhány részére, valamint 2004. év elejétől a Balatoni Üdülőkörzet Somogy megyei területeire terjed ki, mintegy 1 millió hektár nagyságban. A nemzeti parkon kívül az igazgatóság működési területéhez tartozik számos további országos védelem alatt álló természeti terület: 3 tájvédelmi körzet (a Magas-bakonyi TK, a Somló TK és a Mura-menti TK), 27 természetvédelmi terület, valamint ex lege védett területek, illetve értékek (források, lápok, barlangok, víznyelők, kunhalmok, földvárak).

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park kápolnapusztai Bivalyrezervátuma, Balatonmagyaródon fontos szerepet játszik a hazánkban őshonos vízibivalyok fennmaradásában, génállományának megőrzésében. A Bivalyrezervátum 30 hektáros területén a 200 bivaly mellett egy szürkemarha-csorda is él.

Bivalyrezervátum, fotó: MTVA – Faludi Imre

Vulkánoktól a lápokig – 20 év 20 kilométer

A Keszthelyi-hegységben ebben az évben hirdetett túráik többsége 20 km körüli távot jár be, megemlékezve a nemzeti park kihirdetésének évfordulójáról. A hosszú távú, nagy szintkülönbséget átfogó túrákat a terület természetvédelmi őre vezeti. A Kovácsi-hegyet körbejáró túra során a résztvevők megismerkednek a hegy kialakulásával egy felhagyott kőbányában, forrásokkal, lápokkal és azok élővilágával. Meglátogatják a Bazaltutca rejtélyes barlangját, körülnéznek a Vindornya-lápon, bemásznak a “Nagy nyárfába”, végül körbesétálják a Békesztúpát.

A nemzeti parkot részben lefedő, illetve azon túlnyúló Natura 2000 területek az európai jelentőségű élőhelyek, állat- és növényfajok megőrzésének lehetőségét hivatottak biztosítani.

Bakony–Balaton Geopark

A Bakony–Balaton Geopark – melynek területe részben a nemzeti parkban található – az itt fellelhető földtani, természeti és kultúrtörténeti értékek bemutatását, társadalmi jelentőségük tudatosítását tűzi ki célul. A geopark 2012-ben vált teljes jogú tagjává az Európai Geopark Hálózatnak és egyúttal az UNESCO által támogatott Globális Geopark Hálózatnak.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei, de kiemelt szerepe van a helyi lakosság és az idelátogató tursiták helyes hozzáállásának, közreműködésének is.

Az eredeti cikk itt olvasható.

 

Galéria