Denevérmentés Zalaegerszegen

Zalaegerszeg kertvárosi részén 2018. január 30-án egy társasház nyílászárócseréje során a kivitelező EtalonZala Kft. munkatársai és megbízott ipari alpinisták az attika fal és a kopolit üveg között az üveg kibontása közben denevéreket észleltek. A munkát egyből leállították és értesítették a ház közös képviselőjét, aki felvette Igazgatóságunkkal a kapcsolatot.

Az állatok védelme érdekében gondoskodni kellett az eltávolításukról és biztonságba helyezésükről, mivel a téli időszakban történő felzavarás végzetes is lehet. Ha nem tudnak táplálkozni, menedéket találni, a felhalmozott tartalék tápanyagaikat gyorsan felélik. Így a kora délutáni órákban szakértő szakmai instrukciói alapján Igazgatóságunk munkatársainak segédletével Varga Ádám, Sümeg János (ipari alpinisták), Kottán Roland és Németh Tamás (EtalonZala Kft.) megkezdték a mentést. Az előzetes, visszafogott becslésekkel ellentétben 61 példány fehérszélű törpedenevért (Pipistrellus kuhlii) sikerült kiszedni. Az enyhe időben a denevérek teljesen felébredtek, de az esti hidegek miatt elengedésüket nem láttuk lehetségesnek, így az állatokat biztos kezekbe juttattuk.

A törpedenevérek (Pipistrellus sp.) gyakran a települések közelében is megjelennek. Nyáron faodvakban tanyáznak, illetve sziklahasadékokban, épületekben, repedésekbe bújva telelnek. Táplálékukat kis repülő rovarok alkotják: legyekkel és szúnyogokkal is táplálkoznak, így jelenlétük nagyon hasznos!

Ezúton is köszönjük Fehér Csaba szakmai iránymutatását, valamint dr. Illyés Zoltán és Zalai Béla, civil természetvédők önzetlen segítségét, akik a denevérek gondozásáról, megfelelő helyen történő engedéséről gondoskodtak! 
https://www.youtube.com/watch?v=qfGWNtTFMkQ&feature=youtu.be

Köszönjük továbbá a kivitelezők valamennyi munkatársának közreműködését, a mentés során végzett munkáját és a segítő, természetvédő hozzáállását!
A csapat (Résztvevők: Helyes Csabi, Kottán Roland, Németh Tamás, Cseke Péter, Varga Ádám, Sümeg János, Balogh Kálmán)

BfNPI
Zalaegerszegi Iroda
Papp Ágnes és Biró Éva

Galéria