Az amerikai nagykövet asszony, Colleen Bell meglátogatta a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkot

Fákat a Földnek! Többek között erről az akcióról is beszélt Colleen Bell, az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete a tihanyi Levendula Ház Látogatóközpontban. Amerikában idén ünneplik a Nemzeti Park Szolgálat 100. évfordulóját, ebből az alkalomból látogatja végig az összes magyarországi nemzeti parkot a diplomata. Eddig járt már Hortobágyon, Aggteleken és a Fertő-Hanság Nemzeti Parkban is, negyedik állomása volt a Balaton-felvidéki Nemzeti Park.

A rendkívül közvetlen és megnyerő nagykövet magyarul köszöntötte a résztvevőket, majd érdeklődve nézte a Tihany kialakulásáról szóló rövid dokumentumfilmet.

Ezt követően beszédében Colleen Bell elmondta, nagyon fontos ünnep a Föld napja, hiszen ekkor tudjuk legjobban felhívni a figyelmet környezetünk megóvására.

– Az első, 1970-ben megtartott Föld napján amerikaiak milliói mozdultak meg. Éppen ezért, az 50. évfordulóra, 2020-ra egy nagy akciót szervez a Föld Napja Hálózat. A Fákat a Földnek elnevezésű projektben 7,8 milliárd fát igyekeznek majd elültetni, egy fát minden egyes a földön élő ember után - ismertette a távlati terveket az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete a Balaton-felvidéki Nemzeti Park tihanyi Levendula Ház Látogatóközpontban. Előadásában hangsúlyozta, rendkívül jó hatása van az ilyen cselekedetnek a környezetre, Colleen Bell három fontos célt is kiemelt. – Enyhítjük a klímaváltozást és a környezetszennyezést. Egy ember által egy évben előállított szén-dioxid mennyiség felvételéhez 96 fára van szükség. A faültetéssel továbbá védelmezzük az állatvilágot, megakadályozhatjuk fajok kihalását, valamint több élőhelykapcsolódási pontot hozunk létre az egyes erdőcsoportok között. A harmadik pedig az, hogy így támogatjuk a közösségeket és azok megélhetését. Faültetéssel segítünk a különböző közösségeknek a hosszú távú gazdasági és környezeti fenntarthatóság elérésében, ennivalót, energiát  és jövedelmet biztosítunk. Kutatások kimutatták, hogy azokban az iskolákban, melyeket fák vesznek körül, csökkent az asztmás és légzőszervi megbetegedések előfordulása - sorolta az előnyöket az amerikai diplomata.

Colleen Bell, miután magyarul megköszönte a figyelmet, érdeklődve fogadta a balatonfüredi Lóczy Lajos Gimnázium diákjainak kérdéseit, így többek között megtudtuk, hogy családi körben a Los Angeles-i partszakaszon szemétszedéssel és faültetéssel ünneplik a Föld napját, valamint, hogy bár ő nem vegetáriánus, fontosnak tartja, hogy a környezetvédelem érdekében kevesebb húst és több zöldséget fogyasszunk.

Forrás: Napló | 2016.04.21. | veol.hu | Szerző: Piltman-Horváth Barbara | Fotós: Penovác Károly

Részlet az amerikai nagykövet asszony a tihanyi Levendula Házban tartott beszédéből:

"A nemzeti parkok létezése egy tökéletesen demokratikus gondolat. Egy ország gyönyörű természeti csodáit mindenki számára hozzáférhetővé kell tenni, nem csak a kivételezett keveseknek.

A nemzeti parkok ezen felül az örökség és önazonosság kulturális ikonjai is egyben. Sokak számára ezek a parkok az USA letisztult lényegének és úttörő szellemének őrzői.  Az olyan ikonikus helyek, mint a Yellowstone, a Yosemite, vagy a Grand Canyon mára egész nemzetünket jelképezik. A nemzeti parkok az az örökség, melyet gyermekeinkre hagyunk."

Forrás: Az Egyesült Államok magyarországi Nagykövetségének hivatalos honlapja

A Balatoni Futár magazin, 2016. májusi számában is megjelent a hír, mely a "Dokumentumok" alatt olvasható.

Dokumentumok

Galéria