Autómentes nap a Remetekertben és a Körtvélyesi erdőben

Szeptember 24-én, az Autómentes Nap alkalmából Erdei bóklászáson vehettek részt az érdeklődők a Remetekertben és a Körtvélyesi erdőben.

Idén összesen heten (és Vargánya, Igazgatóságunk mudija) vettünk részt a túrán. 1997-ben La Rochelle-ben rendeztek először autómentes napot, szeptember 22-én. Ma már az Autómentes Világnap olyan, a társadalom környezettudatosságát erősíteni hivatott rendezvénysorozattá vált, amely fel kívánja hívni az átlagemberek és a döntés hozók figyelmét a túlzottan nagyfokú motorizáció által okozott környezeti és társadalmi problémákra, és a társadalom erre adható pozitív válaszaira. Az idei Autómentes Nap mottója: „Okos és fenntartható mobilitás – befektetés Európának; ésszerű közlekedés, erős gazdaság” volt.

Nagy Dani kollégámmal és Vargányával tömegközlekedési eszközzel érkeztünk. Túránk során a fenntartható, természetbarát erdőgazdálkodás gyakorlatára láttunk jó példákat, melyeket össze is tudtuk hasonlítani a vágásos gazdálkodású erdőkkel. Először a Körtvélyesi átalakító erdő tanösvényén sétáltunk, az öreg tölgy és bükkfák között, majd a zalacsányi határt elhagyva a Remetekert Natura 2000 terület szívében a Remetekert erdőrezervátumban jártunk. Idén a ciklámenek már elvirágoztak, de kollégám talált néhány terméses orchideát (fehér madársisak, madárfészek kosbor), és szárnyfedőt (szarvasbogár). A Remetekerti kápolnánál pihentünk meg, ahonnan Nagykapornakra sétáltunk. A Nagykapornaki buszmegállónál ért véget túránk.

Forrás: Csiszár Viktor (BfNPI, Észak-Zala - Természetvédelmi őrszolgálat)

Galéria