A Természet ízei Tihanyban - Időszakos kiállítás a Levendula Házban

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park tihanyi látogatóhelyén, a Levendula Ház Látogatóközpontban 2015. október 10-én került átadásra a pécsi Janus Pannonius Múzeum "Természet ízei" vándorkiállítása.
A tárlat ízelítőt ad hazai erdeinkben, rétjeinken fellelhető ehető és vadon termő növényekből, gombákból. A látogatók megismerhetik azok egykori felhasználási módjait, ahogy még nagyanyáink készítették.

A kiállítás alapkoncepciója, annak bemutatása, hogy mit gyűjtöttek, és mit fogyasztottak őseink a napi gyakorlatban és ínségek idején. Mit használtak az ételekhez, italokhoz fűszerként, liszthelyettesítőként közvetlenül a természetből. Hogyan tartósították és hogyan dolgozták fel az erdőkben és a réteken gyűjtött növényi táplálékot. A kiállítás a mai használhatóságról, természetvédelmi szempontokról is szól, és kiegészült a mai házi és kézműves gyakorlat bemutatásával is.
 
A megnyitó napján, reggel indult a témához szervesen kapcsolódó Csipkebogyó túránk, a "Csipkebogyó Piknik" elnevezésű rendezvény keretén belül. A természetismereti túra keretében az érdeklődők megismerkedhettek az évszak vadon termő ehető és nem ehető növényeivel és a tóparton legelésző szürkemarhákkal. A kirándulás végén pedig megtekinthették a Levendula Ház foglalkoztató termében berendezett időszakos kiállítást, a túra közben megismert növények felhasználási módjairól.
 
A "Természet ízei" kiállítás 2016. január 1-ig tekinthető meg. A látogatóközpont belépőjegye tartalmazza az időszakos kiállítás megtekintését is.

Részletek itt.

Fotók: Varga Márk