A hónap növénye 2018 májusában a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén: a bokros koronafürt

Havonta megjelenő írásunkban Csopak és térségében élő, esetleg fel sem tűnő növény- és állatfajokat szeretnénk bemutatni.

Bokros koronafürt (Hippocrepis emerus, syn. Coronilla emerus)

Szubmediterrán elterjedésű pillangós virágú növény, mely akár a Balaton-felvidék címernövénye is lehetne. Hazánkban előfordulása szinte csak a Balaton-felvidékre és a Keszthelyi-hegységre szorítkozik, ahol a száraz, meleg molyhos tölgyesek és sziklai bükkösök jellemző cserjéje. Sárga virágözönét április második felében és május elején sűrűn látogatják a különböző poszméh fajok, melyek a növény megporzását végzik. Tavaszi fagyokra érzékeny, ezért elterjedését főként a meleg, száraz, sziklás erdei élőhelyekre korlátozza, itt ugyanis a tavaszi kisugárzásos fagyok kialakulásának esélye elenyésző. A csopaki Öreg-hegyen, a Csákány-hegyen és a Nosztori-völgyben is jellemző növényfaj.

Leírása: 1–1,5 m magasra is megnövő (de általában kisebb), erősen ágas cserje, zöld színű, szögletes hajtásokkal. Páratlanul szárnyalt levelei 7–9 levélkéjűek; a levélkék visszás-tojásdadok, 1–2 cm hosszúak. Sárga virágai hosszú kocsányú, 2–3 virágú ernyőben nyílnak. Termése hosszú, hengeres, cikkes hüvely. Esetlegesen a pukkanó dudafürttel (Colutea arborescens) összetéveszthető.

Védett, természetvédelmi értéke 10 000 Ft

Forrás: BfNPI, Magyarország védett növényei

Vers Réka oktatási szakreferens
Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság

Galéria