65 éves az Uzsai csarabos - élménybeszámoló a jubileumi túráról

Igazgatóságunk a természetvédelmi terület kihirdetésének 65. évfordulója alkalmából nyílt túrát szervezett 2016. szeptember 17-én az uzsai csarabosba, mely Jávorka Sándor botanikus professzor kezdeményezésére az elsők között részesült természetvédelmi oltalomban 1951-ben.
Az Uzsai Erdészet kezelésében levő védett területen – annak egyedisége és sérülékenysége miatt – nem vezet turistaút, korlátozottan és engedéllyel látogatható.
 
Az úrbéri erdészháztól indulva, a túrát a nemrégiben kialakított Mária úton kezdtük meg. Az első fél órában lehulló jelentős mennyiségű eső szerencsére nem szegte kedvét a kicsi, de annál lelkesebb csapatnak. Majd kisütött a nap, így teljes pompájában láthatták a rendkívül változatos csarabos élőhelyeket a túrázók. A védett területre a leglátványosabb csarabos-fekete áfonyás-nyíres gerincre felmászva jutottunk.
 
A Norvégia nemzeti növényének választott, Erikafélék családjába tartozó, a Skóciában menyasszonyi csokrokba kötött, szerencsét hozó csarabon, valamint a Balaton-felvidéken és a Bakony térségében csak itt előforduló fekete áfonyán kívül a ritka és különleges vánkosmohákkal és lisztes berkenye kisfajokkal is megismerkedhettek a résztvevők. Az erdészházhoz az idős tölgyekből álló, ligetes-fás legelőn keresztül jutottunk vissza. 
 
(A védett területről délre, az Uzsai Erdészet által létesített Kecskevár kilátót érintő tanösvény szabadon látogatható.) 
 
Dr. Cservenka Judit kutatási szakreferens
Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság
2016. szeptember 20.
 
Fotók: Tóth Lívia és Tóth Károly

Galéria