20 éves születésnapot ünnepelt a Balaton-felvidéki Nemzeti Park

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park létrejöttének 20. évfordulóját ünnepeltük 2017. szeptember 16-án, a Salföldi Majorban.

Számos programmal kedveskedtünk az érdeklődőknek: ingyenes belépés a majorba, helyi termelők és nemzeti parkos termékek vására, népi játszóház, kézműves foglalkozások, állatsimogató, kiállítás, fűszer- és gyógynövénykert, lovasbemutató. Az időjárás kegyes volt hozzánk és a reggeli rossz idő után kisütött a nap. 

A jeles alkalomból tartott ünnepségen beszédet mondott V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár, Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója, valamint Tardy János, nyugalmazott helyettes államtitkár is. 

Ünnepségünkön a kiváló Üsztürü zenekar zenélt, fellépett a Kajárpéci Vízirevü egy tanulságos színielőadással és kihirdetésre kerültek "A természet élménye a 20 éves Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban" című amatőr filmkészítő pályázat nyertesei, valamint a nemzeti parkos boros védjegy pályázat nyertesei is. 

Az amatőr filmkészítő pályázaton két kategóriában lehetett pályázni.  A "gyermek" (10-18 év) és "felnőtt" (18+ év) korosztály jobbnál jobb pályaművei közül kategóriánként 1-1 díjat és egy közönség díjat adhattunk át.  A legjobb pályaművet bíráló bizottság döntése alapján, a közönség díjakat pedig egy online szavazás útján választottuk ki.  Mindegyik pályamű találóan és egyedi szemszögből mutatja be nemzeti parkunkat, az ott átélt élményeket, lehetőségeket, természeti értékeket.  A pályázók hozzájárulásával, a kisfilmek segítségével is lehetőségünk lesz az ember természet iránti szeretetét mind szélesebb körben közvetíteni.  "Gyermek" kategóriában első helyezést ért el Palánki Dávid kisfilmje, míg a közönség díjat Kasza Balázs és Nyerges Dóra pályaműve nyerte. "Felnőtt" kategóriában első helyezést ért el Orbán Péter kisfilmje, itt a közönség által, legjobbnak ítélt kisfilmet - Zsenticskó Márk készítette. 

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park védjegy célja többek között a helyi készítésű élelmiszerek fogyasztási kultúrájának emelése.  Az idei évben a borok kerültek az asztalra és azon helyi borok nyerték el a védjegyes minősítést, amelyek a nemzeti park igazgatóság működési területén készülnek és előállításuk a természettel összhangban történik.  A nyertes borok Tamás Ervin, Szász Endre Gyula és a Folly Arborétum pincéiből kerültek ki. 
 

Kapcsolódó cikkek:
Az elmúlt évtizedek nyertese a természetvédelem - Forrás: MTI/FM Sajtóiroda, 2017. szeptember 17. / Cikk megtekintése 
20 éve az élhetőbb Balaton-felvidékért - Forrás: veol.hu, 2017. szeptember 18. / Cikk megtekintése

Kapcsolódó látogatóhelyek