18 éves a Balaton-felvidéki Nemzeti Park

18 évvel ezelőtt, 1997 szeptemberében hirdették ki a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, mint védett természeti terület létesítését.

Ezzel megvalósult a magyar természetvédelem régi nagy álma: a sokáig egymástól különálló védett területek (köztük 6 korábbi tájvédelmi körzet: a Kis-Balaton, a Keszthelyi-hegység, a Tapolcai-medence, a Káli-medence, a Pécselyi-medence és a Tihanyi-félsziget) összekapcsolásával létrejött egy, a Balaton-felvidék és a Kis-Balaton területére kiterjedő védett, egységes rendszer.

A mára már nagykorúvá vált nemzeti park csodálatos természeti értékeit kezdetektől fogva elkötelezett és szenvedélyes munkával őrzik, óvják és gondozzák a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei, de kiemelt szerepe van a helyi lakosság és az idelátogató tursiták helyes hozzáállásának, közreműködésének is.

A természet védelme mellett fontos küldetésünk a szemléletformálás és a bemutatás. Ezzel a céllal épültek a látogatóközpontok és bemutatóhelyek, amelyek száma az évek során 14-re emelkedett. Interaktív kiállításainkon, rendezvényeinken és túráinkon megismerhetik vendégeink, hogy miért fontos a biológiai sokféleség és a természeti rendszerek zavartalan működésének fenntartása, hogy hazaérve se érjen véget a természet védelme és a környezettudatos gondolkodás, ezzel is növelve az aktív természetvédők táborát.

Képzeletbeli tortánk gyertyáinak elfújásakor kívánjuk, hogy a következő 18 évben is ilyen jó eredményeket tudjunk felmutatni természetvédelmi munkánk során, hogy szeretett tájainkat, élő és élettelen értékeinket a következő generációk is jelenlegi állapotukban láthassák és élvezhessék.

További részletek

BfNPI, 2015.09.23.

Galéria